Lekker goedkoop opladen, of zelfs helemaal gratis, menig eigenaar van een elektrische auto droomt ervan. Deze man nam het heft in eigen handen, door een vindingrijke oplossing te verzinnen voor de hoge stroomkosten. Hij laadde zijn Tesla gewoon op aan de lantaarnpaal van de gemeente. Tja, daar staat ook flink stroom op natuurlijk. De klep van de lantaarnpaal was losgehaald en er was een verbinding gemaakt naar de laadkabel, die vervolgens in de auto geplugd zat. De slimme eigenaar van de Tesla mocht zich voor deze actie komen verantwoorden op het politiebureau, want hij is aangehouden. Ondanks dat het natuurlijk niet is toegestaan, is het wél een mooie actie. Hij doet het gewoon!
View this post on Instagram
Vorige week dinsdag in Oud-Beijerland heeft een Tesla-bestuurder besloten om zijn auto op te laden aan een lantaarnpaal in plaats van aan een oplaadpunt. Toen de politie dit zag, hebben zij de automobilist direct aangehouden. Een opmerkelijk detail is dat de man zijn auto nooit aan de praat heeft gekregen. Hij wordt verdacht van stroomdiefstal. De politie is benieuwd naar de reden achter deze actie en de eigenaar zal dit op het politiebureau moeten verklaren.
Volgens een woordvoerder van Stedin zou het illegaal aftappen van stroom van een lantaarnpaal in dit geval niet hebben gewerkt omdat de lantaarnpaal slechts 16 ampère levert, terwijl een elektrische auto een 25 ampère-aansluiting nodig heeft. De woordvoerder voegt eraan toe dat niet iedereen zomaar een lantaarnpaal kan aftappen. Hiervoor is een speciale sleutel nodig en in dit geval is er dus grof geweld gebruikt. De stroomdief had zijn stekkerwagen met behulp van een verlengsnoer ingeplugd aan de lantaarnpaal aan de Bootstraat.
Er is speculatie dat de man misschien geïnspireerd werd om deze illegale actie te doen door de hoge stroomprijzen, wat het opladen van een elektrische auto duur maakt. Zo verbruikt een elektrische middenklasse auto ongeveer 15 kWh stroom per 100 kilometer, wat bij de huidige gemiddelde stroomprijs van 84 cent per kWh neerkomt op ongeveer 12,60 euro. Dit is momenteel in veel gevallen duurder dan rijden op benzine of diesel. Het illegaal aftappen van stroom kan de man een zware straf opleveren, met een maximale gevangenisstraf van vier jaar of een geldboete tot bijna 100.000 euro.
In 2019 is naar schatting van Netbeheer Nederland ongeveer 114 miljoen kWh stroom illegaal afgetapt, vaak voor hennepkwekerijen. Stroomdiefstal is een gevaarlijke praktijk die kan leiden tot kortsluiting, brand of zelfs elektrocutie.
Dit zou de aankomende jaren nog wel eens flink kunnen toenemen. Aangezien er steeds meer mensen in een Tesla door Nederland racen. Ook andere automerken die elektrische auto’s produceren groeien in het marktaandeel. Er is de afgelopen jaren een toename gezien in het aantal elektrische auto’s in Nederland. Volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was het aandeel van elektrische auto’s in het totale aantal personenauto’s in 2020 ongeveer 8,5%. Dit is een stijging ten opzichte van de jaren daarvoor, waarbij het aandeel elektrische auto’s in het totale aantal personenauto’s in 2015 nog slechts 1,2% was.
Meningen?