Wat is er het afgelopen jaar niet duurder geworden door de inflatie? Een rondje supermarkt kost ons tegenwoordig al bakken vol met geld. Laat staan een nachtje doorhalen met een aantal vrienden in onze favoriete kroeg. Dan heb je niet 1 dag spijt dat je geweest bent, maar een hele maand.
In de supermarkt zijn er een aantal producten flink gestegen, zonder dat wij het door hebben gehad. Een zakje drop is misschien met een paar cent gestegen, maar een zak met aardappelen gaan volgens Superscanner nu voor 44% extra marge over te toonbank. Of ja ‘marge’, de producten zullen wel duurder zijn geworden omdat er anders weinig marge overblijft. Wij zijn in ieder geval blij dat de aardappelboer eerlijk is over zijn prijzen. Zo zijn er ook veel producten die niet veel duurder worden, maar minder groot zijn. Als voorbeeld een kleiner bakje pindasaus of minder wasmiddel in één zak. Krimpflatie noemen ze het.
Goed, die zak met aardappelen, daar kunnen wij nog wel mee leven. Maar het is nu zover dat ons favoriete drankje ook een flinke prijsverhoging staat te wachten. Een maand geleden kwamen de grote biermerken al met een statement, maar nu lijken de horecaondernemers en andere B-merken ook mee te moeten. Per zondag (1 januari 2023) gaan kroegen en restaurants 10,7% meer voor een vaasje Heineken vragen en voor een halve liter Grolsch ben je zeker meer dan 7% extra kwijt.
Dit bericht op Instagram bekijken
Volgens de horecaondernemers ligt het probleem toch echt bij de inkoopprijs, volgens velen is het niet anders dat de consumenten daar iets van gaan merken. ‘’Wij kunnen het moeilijk rechtstreeks verkopen voor dezelfde prijzen, dan blijft er geen tent meer staan.’’ Aldus een geïrriteerde horecaondernemer.
Dan is het dus maar hopen dat de prijzen van de ingrediënten van bier niet nog meer omhoog gaan schieten. Ingrediënten om in de gaten te houden: water, gerst, hop en gist. Sommige bieren kunnen ook andere ingrediënten bevatten, zoals specerijen, fruit of andere graansoorten. Gerst is een graansoort die wordt gebruikt om bier te brouwen. Het wordt geroosterd om de mout te creëren, wat een belangrijke bron van smaak en aroma is in bier.
Hop is een plant die wordt gebruikt om bier te brouwen om een bittere smaak toe te voegen. Het wordt vaak gebruikt om het bier te conserveren en om een bepaald aroma aan het bier te geven.
Gist is een micro-organisme dat gebruikt wordt om suikers om te zetten in alcohol en koolstofdioxide tijdens het brouwproces. Er zijn verschillende soorten gist die gebruikt worden in het brouwproces, en elk soort kan een unieke smaak en aroma aan het bier geven.
De oplossing? Een aantal restaurants en café’s schenken Duits bier, dat blijkt qua inkoop wat voordeliger te zijn. Oettinger, Veltins of een Warsteiner, ons niet gezien.
Goed, een biertje op zijn tijd blijven wij wel drinken. Voor sommigen is het een manier om te ontspannen en te socialiseren, voor anderen kan het een manier zijn om zichzelf te vergeten of om bepaalde emoties te verminderen. Een aantal glazen pils kan ook een bepaald gevoel van euforie geven, wat voor sommige mensen aantrekkelijk kan zijn. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat alcoholgebruik ook gepaard kan gaan met negatieve gevolgen, zoals problemen met gezondheid, relaties en werk, en kan leiden tot afhankelijkheid als het op een ongezonde manier gebruikt wordt.