Sneeuw in Nederland is altijd een bijzonder gebeuren. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het soms flink sneeuwen in ons land. Dit gebeurt vooral in de wintermaanden, al kan het in sommige delen van Nederland ook in andere maanden van het jaar sneeuwen.
Wanneer er sneeuw valt in Nederland, is dit vaak het gevolg van koude lucht uit het oosten of noordoosten. Deze koude lucht kan zich vermengen met vochtige lucht uit de Atlantische Oceaan, wat resulteert in sneeuwval.Hoeveel sneeuw er valt, is sterk afhankelijk van de locatie. In het noorden van het land valt doorgaans meer sneeuw dan in het zuiden. Ook kan de hoeveelheid sneeuw variëren van jaar tot jaar. Gemiddeld valt er in Nederland tussen de 20 en 25 dagen per jaar sneeuw.
Sneeuw kan vooral in de steden en dorpen lastig zijn, omdat de wegen dan glad kunnen worden. Daarom worden de wegen in de winter vaak behandeld met zout of andere stoffen om het bevriezen tegen te gaan. In het platteland is sneeuw juist vaak een welkome aanvulling op het landschap.
Sneeuw in Nederland kan ook leiden tot problemen in het verkeer. Soms zijn wegen onbegaanbaar of moeten vliegvelden sluiten vanwege de sneeuw. Ook kan het voorkomen dat mensen in hun huis moeten blijven vanwege de extreme weersomstandigheden.
Gelukkig hebben wij de oplossing, die ook goed past bij Nederland, allang gevonden. De sneeuwfiets. Het bedrijf Faster Bikes heeft een pakket uitgebracht die bijna elke fiets omvormt tot een geschikte fiets voor gebruik in de sneeuw. De S-Trax maakt gebruik van een rupsmodule en een bolt-on front ski om een normale of mid-drive e-bike om te toveren in een mini sneeuwscooter.
De pakket van Faster Bikes bevat een Enviolo Extreme naafversnelling en een schijfrem, kabel en hendel, met een optionele motor en gashendel. De S-Trax kan een snelheid van 24 km/u halen, afhankelijk van de versnelling, en alle onderdelen passen op verschillende frames. Een snelheid van 24 km/u door de sneeuw lijkt ons perfect. Sneller hoeft het ook niet. Helemaal niet als wij net uit de kroeg komen rollen. Zit er overigens ook een goede helm bij het pakket aan elementen? Dan zouden wij die er graag bij krijgen.
Erg goedkoop is de winter-kit niet. Het bedrijf ziet het als een serieus pakket aan benodigdheden en vraagt dan ook €2500 ex btw voor het gehele pakket. Maarja, dan kun je dus wel altijd een dik pak met sneeuw trotseren. Misschien dat het ons ligt, maar het is toch best handig?
Mochten jullie 24 km/u te traag vinden, dan kun je ook nog een poging wagen om een Moonbike te scoren. Die knalt gemakkelijk met 45 km/u door de sneeuw door een gemonteerd elektro-motortje. Mocht je van het prijskaartje van Faster Bikes al geschrokken zijn, dan zouden wij gewoon op de oude Batavus starten. De prijzen van de elektrische moonbikes starten namelijk vanaf €8900. Een iets andere prijsklasse dus.
Dan maar het stof van de oude Batavus en gaan. Desnoods lopen wij nog een stukje. Zijn dit soort producten in jullie ogen nodig in de Nederlandse winter?