Mannen, er zitten veel voordelen aan het hebben van een eigen onderneming. Zo kun je (vaak) doen wat je leuk vindt, kan je je eigen tijden deels bepalen, verdien je vaak wat meer dan een gemiddeld salaris in Nederland (€3802 brute per maand) en heb je altijd de vrijheid om je werk eventjes neer te leggen. Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan het hebben van een eigen bedrijfje. Zo heb je geen financiële zekerheid mocht je ziek worden of mindere bedrijfsresultaten behalen. Daarnaast ben jij als ‘CEO’ altijd verantwoordelijk voor de zaken die jouw bedrijf uitvoert.
Mocht jij een eigen bedrijf op willen zetten of er al jaren aan twijfelt om de stap te nemen. Dan hebben wij 4 punten die je zeker moet meenemen bij het opzetten van je eigen bedrijf. Dit schrijven wij puur uit onze eigen ervaringen en ervaringen van succesvolle ondernemers.
1. Zorg ervoor dat je de sector waarin je wil ondernemen als je broekzak kent. Als jij de meeste kennis hebt in dit vakgebied, kun je met een uniek bedrijfsidee de markt deels domineren. Alleen met een uniek idee ben je er niet, in de markt waarin jij wil concurreren zijn meerdere mensen geweest met een uniek idee. Het uitvoeren van het unieke idee is vaak bepalender dan het idee zelf.
2. Ga voor je start op onderzoek naar de kenmerken van jouw doelgroep. Bepaal ook direct op welke doelgroep jij je wil richten. Voor ons was dat met ‘Mannenpage’ snel duidelijk, maar zo duidelijk moet jij het minstens hebben. Eigenlijk moet dit nog specifieker zijn dan ‘mannen’ in het algemeen. Als de doelgroep duidelijk is, kan ook het aanbod en de manier van marketing hierop aangesloten worden. Winst maken zonder klanten wordt lastig, dus bepaal van te voren wie jouw klanten gaan worden.
Dit bericht op Instagram bekijken
3. Zorg dat het duidelijk is welke koers je wil varen met jouw bedrijf. Het doel moet centraal staan in alle verdere activiteiten die je uitvoert binnen je bedrijf. Bij elke beslissing of moeilijke keuze kun je terugvallen op de koers. In de volksmond wordt dit vaak missie & visie genoemd. Zorg ervoor dat je doelstellingen, missie en visie altijd sterk staan en soms ook heroverwogen worden waar nodig.
4. Zorg dat de financiën altijd op orde zijn. Voor het starten van een bedrijf is vaak een startkapitaal nodig en er zullen misschien onverwachte kosten bijkomen. Er zijn tal van opties voor jonge ondernemers om aan een eerste startkapitaal te komen. Helaas is dit natuurlijk ook een risico. Investeer niet zomaar geleend of verkregen budget in een idee. Mocht je op dit moment staan, overleg dan ook met de investeerders of mensen waar jij het startkapitaal van hebt verkregen.
Wij hopen dat jij als startende ondernemer iets hebt aan de bovenstaande tips. Zo niet, vraag het ons. Wij zijn niet de top-ondernemers van het land, maar hebben de nodige ervaring. Daarnaast staan wij in contact met een groot aantal succesvolle ondernemers, misschien kunnen wij jouw vraag dan bij hun neerleggen. Zorg dan wel dat het een concrete vraag is, dat is wel zo makkelijk. Wij zijn altijd bereikbaar via onze Instagram DM.