Het idee van spinnen die ’s nachts in je mond of oren kruipen, is een van die verontrustende verhalen die telkens weer opduiken. Misschien heb je ooit gehoord dat je jaarlijks gemiddeld acht spinnen doorslikt in je slaap. Nou, adem gerust uit, want volgens spinnendeskundige Peter van Helsdingen is dat niets meer dan een mythe die alleen in verhalen de ronde doet. Spinnen houden niet van de vochtige, warme omgeving van onze mond en kiezen hun schuilplaats liever in rustige hoekjes waar ze niet gestoord worden door ronddraaiende tongen of ademende longen.
Het idee dat spinnen naar onze mond of oren zouden trekken, komt voort uit een misvatting over het gedrag van deze dieren. Hoewel sommige spinnen nieuwsgierig kunnen lijken, kiezen ze hun leefgebied met zorg. Onze mond? Absoluut niet aantrekkelijk. Een spin zoekt eerder een donkere en stille omgeving op waar het veilig voedsel kan vinden, zoals insecten. Onze ademhaling en beweging in bed werken juist als afschrikmiddel. Spinnen voelen de luchtverplaatsing wanneer we ademen en associëren dat met gevaar of prooidieren die ze niet willen tegenkomen.
Peter van Helsdingen legt uit dat, hoewel het mogelijk is dat een spin per ongeluk op ons lichaam terechtkomt, het scenario waarin zo’n beestje daadwerkelijk je mond of oren binnendringt extreem zeldzaam is. Spinnen hebben helemaal geen interesse in menselijke lichaamsopeningen. Zelfs als een spin zich op je bed zou bevinden, zal hij eerder op zoek gaan naar een veilige route weg van je lichaam dan naar binnen proberen te dringen. Het idee dat spinnen ’s nachts spontaan onze gezichten opzoeken, is dus vooral een spannend maar fictief verhaal.
Waarom blijft dit verhaal dan toch bestaan? Mogelijk omdat de gedachte aan een spin zo dicht bij ons lichaam op zich al genoeg is om een oncomfortabel gevoel te veroorzaken. Onze hersenen versterken dat idee nog eens door het te associëren met plekken die we niet kunnen zien of controleren. Daarnaast hebben spinnen vaak een slechte reputatie door hun uiterlijk en bewegingen, die bij veel mensen een afkeer oproepen. Het idee van een spin in je oor of mond speelt slim in op die natuurlijke reactie.