Een video die momenteel viraal gaat op sociale media laat zien hoe een verwarde man hardhandig tegen de grond wordt gewerkt door meerdere agenten. Volgens de beschrijving zou de man uit een GGZ-instelling zijn gekomen, wat direct een storm van reacties losmaakte.
In de beelden is te zien hoe één agent in zijn eentje probeert de situatie onder controle te krijgen. De man loopt schreeuwend over straat, niet direct agressief, maar zeker verward. Omstanders staan er passief omheen, filmand en fluisterend.
Wanneer de agent het niet lukt om de man tot bedaren te brengen, wordt versterking opgeroepen. Binnen een paar seconden arriveren er drie collega’s. De spanning stijgt. De sfeer verandert abrupt van ongemakkelijk naar ronduit beklemmend.
Plotseling wordt er een taser getrokken. De elektroden knallen in het lichaam van de man. Hij schreeuwt, verstijft en stort vervolgens ter aarde. De omstanders deinzen achteruit. Sommigen mompelen een reactie, maar blijven gefascineerd kijken.
De reacties op het incident zijn verdeeld. Sommigen noemen het buitensporig geweld. Drie tot vier agenten tegen één man, die ogenschijnlijk de weg kwijt is, zonder dat hij daadwerkelijk geweld gebruikte. Was dat proportioneel?
Anderen verdedigen de aanpak. “Als je niet luistert, dan moet je voelen,” klinkt het in meerdere reacties. Mensen lijken moe van situaties waarin gezagsdragers machteloos lijken. Nu grepen ze eindelijk in, zeggen ze. En stevig ook.
Dat het om een persoon zou gaan die onder behandeling staat bij de geestelijke gezondheidszorg, maakt het debat nog gecompliceerder. Moet de politie wel optreden bij psychische nood? Of zijn zij juist het sluitstuk van een falend zorgsysteem?
In Nederland zijn politie en hulpverlening vaak met elkaar verweven. Bij verward gedrag wordt 112 gebeld, waarna agenten als eerste op locatie verschijnen. Dat zij niet altijd goed zijn opgeleid om met deze situaties om te gaan, is een bekend pijnpunt.
Toch stijgt het aantal meldingen van overlast door verwarde personen. In 2024 registreerde de politie al ruim 120.000 meldingen. De druk op hulpverleners neemt toe, net als de frustratie bij agenten die geen andere middelen hebben dan repressie.
Het beeld van een man die plat wordt getaserd, is schokkend. Maar het roept ook vragen op over preventie. Waarom liep deze man überhaupt daar op straat? Was er een behandelplan? Heeft iemand gefaald in de keten van zorg en toezicht?
Tegelijkertijd laten dit soort video’s zelden het hele verhaal zien. We kijken naar seconden uit een veel groter geheel. Misschien heeft deze man eerder bedreigingen geuit, of was hij al uren onhandelbaar. Misschien hadden agenten geen keuze.
Kijk hieronder:
@killerkamal01 #fyp #politie #ggz #satire ? origineel geluid – killerkamal01