Ajax, de beroemde Nederlandse voetbalclub, heeft gisteren aangekondigd dat hun nieuwe CEO, Alex Kroes, is geschorst en naar verwachting zal worden ontslagen. Dit nieuws heeft de gemoederen doen oplaaien en velen vragen zich af of deze actie van de Raad van Commissarissen (RvC) gerechtvaardigd is. De reden achter deze drastische stap is het vermeende gebruik van voorkennis door Kroes.
Mag je aandelen inkopen met voorkennis?
Handel met voorkennis is een illegale praktijk waarbij een individu of groep insiders profiteert van koersbewegingen op de beurs door middel van vertrouwelijke informatie die nog niet publiekelijk bekend is gemaakt. Het is een vorm van fraude die de integriteit van de financiële markten aantast en vertrouwen ondermijnt. Er zijn wetten en regels om handel met voorkennis te voorkomen en te bestraffen. Aangezien Alex Kroes wist dat hij CEO werd, kunnen we toch stellen dat hij meer vertrouwelijke informatie had dan publiekelijk bekend was.
Voorbeelden van handel met voorkennis zijn onder andere insiders die handelen op basis van informatie over nog niet bekendgemaakte kwartaalresultaten, fusies en overnames, nieuwe productlanceringen, juridische procedures of overheidsgoedkeuringen. Een ander voorbeeld is wanneer een insider handelt op basis van informatie die is verkregen door toegang te krijgen tot bedrijfsgeheimen. Dit soort praktijken is verboden en wordt bestraft door toezichthouders en justitiële autoriteiten.
In de periode voor zijn officiële aanstelling op 2 augustus, heeft Alex Kroes naar verluidt 42.500 aandelen van Ajax gekocht, met een geschatte waarde van €425.000 euro. Deze actie heeft de RvC van Ajax doen besluiten dat dit als handel met voorkennis moet worden beschouwd.
Kroes heeft snel gereageerd op deze beschuldigingen via zijn LinkedIn-account, waarin hij betoogt dat zijn aandelenaankoop juist gezien moet worden als een positief signaal naar de club toe. Hij benadrukt dat zijn acties te goeder trouw waren en bedoeld waren om zijn vertrouwen in de toekomst van Ajax te tonen.
De vraag die nu velen bezighoudt, is of de schorsing en verwachte ontslag van Alex Kroes terecht zijn. Aan de ene kant hebben we de formele beschuldigingen van handel met voorkennis, waarvoor de RvC van Ajax duidelijk geen tolerantie lijkt te hebben. Aan de andere kant staat Kroes’ verweer dat zijn intenties oprecht waren en gericht waren op het ondersteunen van de club waar hij binnenkort CEO van zou zijn.
Het antwoord op de vraag in de titel: Alex Kroes mocht de aandelen van Ajax in bezit hebben, maar mocht ze niet verhandelen met voorkennis. De voorkennis had Alex, aangezien hij wist dat hij de nieuwe CEO zou worden.
Bron: Ajax