De borrel met alle collega’s op de vrijdagmiddag, het biertje na een wedstrijdje voetballen op de zaterdag en een klein speciaalbiertje onder de Formule 1. Het zijn allemaal momenten waarbij je met het bijzijn van je beste maten heel sterk in je schoenen moet staan om geen alcohol te nuttigen. Dan hebben wij het nog niet eens gehad over de maandelijkse verjaardagsfeestjes, de avondjes stappen of zomers festival.
Op dit soort momenten weten wij het als mannen van te voren erg goed te vertellen: wij drinken 1 a 2 drankjes. Toch lijkt dit (bij ons) in de meeste gevallen uit te lopen op een zuipfestijn waarbij wij de tijd niet meer zo nauw nemen. Om een uurtje of 2 de kroeg zelfstandig verlaten of rond een uurtje of 6 de kroeg uitkruipen, wat was het verschil ook alweer?
Leuk hoor, dat gezuip met zijn allen. Maar we weten dondersgoed dat er nadelige gevolgen aan kunnen zitten. Vooral wanneer wij te veel alcohol nuttigen. Om te beginnen zorgt te veel alcohol voor vermindering van de cognitieve functies: het kan leiden tot een vermindering van de mentale en emotionele vermogens, zoals concentratie, geheugen, reactiesnelheid en zelfbeheersing. Dit kan leiden tot slechtere prestaties op het werk of in school.
Ten tweede verhoogd het gebruik van alcohol het risico op ongevallen: Alcohol vermindert de coördinatie en het reactievermogen, wat het risico op ongevallen verhoogt, zoals verkeersongelukken, valpartijen en letsel door geweld. Ook zijn de algemene gezondheidsproblemen natuurlijk een onmisbaar gevolg in dit rijtje: Te veel alcohol kan leiden tot een verhoogd risico op een aantal gezondheidsproblemen, zoals leverziekte, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en angststoornissen. Ten slotte veroorzaakt het gebruiken van te veel alcohol vaak sociale problemen en financiële issues.
De financiële issues zijn vooral de laatste maanden flink toegenomen, want een pilsje in de kroeg kost al snel meer dan €3,00, terwijl wij vroeger bij ‘Happy Hour’ stonden te drinken voor €1 per pilsje. Ach, nu is het een aantal kratjes inslaan bij de plaatselijke supermarkt en een aantal uurtjes later naar de stad, dat is ook mega gezellig.
Binnen het kader te veel alcohol nuttigen houdt de Afkickkliniek Wijzer rekening met:
Een drinker volgens de richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.
Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V)
Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V)
De Afkickkliniek Wijzer heeft in 2022 opnieuw onderzoek gedaan naar overmatige drinkers. Uit alle informatie heeft de organisatie een overzicht gemaakt van alle provincies. En laten wij direct duidelijk zijn. De cijfers liegen niet. Is jouw provincie terug te vinden in de top 10?
Provincies op volgorde van het hoogste percentage overmatige drinkers
- Overijssel: 7,8% (relatief verschil van -3,8% t.o.v. 2019)
- Friesland 7,7%: (geen verschil t.o.v. 2019)
- Noord-Holland: 7,0% (-22,9% t.o.v. 2019)
- Drenthe: 7,0% (-34,3% t.o.v. 2019)
- Noord-Brabant: 6,6% (-9,1% t.o.v. 2019)
- Gelderland: 6,2% (-6,5% t.o.v. 2019)
- Utrecht: 5,8% (-32,8% t.o.v. 2019)
- Zuid-Holland: 5,7% (-35,1% t.o.v. 2019)
- Groningen: 5,7% (-19,3% t.o.v. 2019)
- Limburg: 5,7% (-17,5% t.o.v. 2019)
Merk jij dat iemand in je omgeving al een tijdje in de categorie ‘overmatige drinkers’ bivakkeert, tik hem dan even op zijn schouder en waarschuw hem voor de nadelige gevolgen. Succes met waarschuwen in Overijssel.