Bier proeven voor je werk? Het klinkt als de perfecte studentenbaan, en dat is het ook. Niek van der Meer, 23 jaar oud, werkt al twee jaar als bierproever bij Heineken. Hij stuitte op een vacature via Facebook en besloot ervoor te gaan. “Ik ben een van de jongste proevers,” zegt hij, “veel van mijn collega’s zijn gepensioneerden omdat de proefsessies plaatsvinden op doordeweekse ochtenden.” En het verdient goed.
Hoe ziet een werkdag van een bierproever eruit?
Niek’s werkdagen beginnen meestal met het proeven van verschillende bieren, maar doorslikken is er niet bij. Als bierproever bij Heineken moet je enkel de smaken beoordelen en daarna uitspugen. Dit betekent dat het werk, ondanks dat het om alcohol gaat, toch serieus en professioneel blijft. Wat ook handig is, is dat Heineken ervoor zorgt dat je veilig heen en weer wordt gebracht met een taxi, een extraatje dat zeker gewaardeerd wordt door de medewerkers.
Een typische werkdag als bierproever begint met een schone, neutrale smaak. Dat betekent geen koffie drinken of roken van tevoren, om je smaakpapillen zo gevoelig mogelijk te houden. De proefsessies verlopen op twee manieren: soms proef je in een groep en soms individueel. In groepssessies proef je samen dezelfde samples en bespreek je na elke slok uitgebreid wat je hebt waargenomen. Je vult een formulier in en geeft een score van nul tot tien. Hoewel er soms meningsverschillen zijn, bepaalt het groepsgemiddelde de uiteindelijke uitslag. Tijdens individuele sessies proef je dezelfde samples, maar in afzondering, om te zien hoe consistent je bevindingen zijn ten opzichte van de groep.
Als bierproever ben je onderdeel van een smaakpanel dat helpt om de kwaliteit van het bier te waarborgen en nieuwe producten te testen. De kwaliteit van een bier is van cruciaal belang voor een bedrijf als Heineken. Consumenten verwachten een constante smaakervaring, en daarom wordt er veel aandacht besteed aan het waarborgen van de juiste smaakbalans.
Niet alleen bestaande bieren worden getest, maar er wordt ook gezocht naar nieuwe smaakcombinaties. Dit kan variëren van kleine veranderingen in de ingrediënten tot compleet nieuwe productlijnen. Als bierproever draag je bij aan de voortdurende innovatie van het merk. Het klinkt misschien simpel, maar het is precisiewerk. Zelfs de kleinste afwijking in smaak kan een groot verschil maken.
Het werk beperkt zich niet tot een enkel biertype. Je kunt alles proeven, van pils tot IPA’s, speciaalbieren en zelfs alcoholvrije varianten. Wat je precies proeft, blijft een mysterie omdat de biertjes in zwarte glazen worden geserveerd. Of deze nieuwe brouwsels uiteindelijk op de markt komen, blijft ook geheim voor de proevers.
Voordat je als bierproever aan de slag kunt, moet je door een streng selectieproces. Bij Heineken hechten ze veel waarde aan een scherp smaak- en reukvermogen. Dit wordt getest in meerdere screeningsrondes. Alleen kandidaten met de beste smaakzin worden toegelaten tot het trainingsprogramma.
De opleiding tot bierproever duurt een paar weken en bestaat uit intensieve proefsessies op maandag- en donderdagmiddag. Tijdens deze trainingen leer je alles over de smaakprofielen van bier, de ingrediënten en hoe je als proever kunt bijdragen aan de kwaliteitscontrole van Heineken. Je wordt hiervoor goed betaald, en na het succesvol afronden van de training ben je officieel lid van het smaakpanel. Met ongeveer 22 euro per uur is het een aantrekkelijke bijbaan.
Bron: MARE