Het lijkt erop dat 2025 een uitdagend jaar wordt voor freelancers. De afgelopen jaren konden ZZP’ers genieten van aantrekkelijke winsten dankzij hoge uurtarieven en de flexibiliteit om voor meerdere opdrachtgevers te werken. Echter, dit zorgeloze tijdperk komt tot een einde op 1 januari 2025. De Belastingdienst gaat dan eindelijk de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’ uitvoeren. Dit betekent dat veel ZZP’ers hun werkwijze drastisch moeten aanpassen.
Dit is waarom het voor freelancers lastig wordt in 2025n
De overheid wil schijnzelfstandigheid tegengaan, omdat het veel werknemers de mogelijkheid geeft om de voordelen van loondienst te ontwijken door zich als zelfstandige te profileren. Hierdoor hebben ze de afgelopen jaren een oogje dichtgeknepen, maar vanaf 2025 zal dit niet meer het geval zijn. Veel zelfstandigen zullen hierdoor tegen de lamp lopen, wat betekent dat ze hun ondernemerschap in twijfel moeten trekken.
In Nederland zijn er in 2024 iets meer dan 1,6 miljoen zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Dit aantal is in de afgelopen tien jaar met 85% gestegen. De groei is vooral zichtbaar onder vrouwelijke ZZP’ers, waarbij hun aantal met 101% is toegenomen ten opzichte van een groei van 77% bij mannelijke ZZP’ers. In 2023 was er een iets andere schatting, waarbij ongeveer 1,2 miljoen mensen hun hoofdbaan als ZZP’er hadden, wat neerkomt op 13% van alle werkenden in Nederland?
Vanaf 2025 mogen ZZP’ers namelijk nog maar voor één opdrachtgever tegelijk werken. Dit beperkt de vrijheid die veel freelancers gewend zijn. Geen talloze kleine klussen meer bij verschillende opdrachtgevers, maar in feite vastzitten aan één contract. Voor velen zal dit een grote verandering zijn en kan het zelfs betekenen dat hun huidige werkmodel niet meer rendabel is.
De impact hiervan op de freelance-markt zal aanzienlijk zijn. Veel ZZP’ers zullen hun winst zien afnemen, aangezien de mogelijkheid om hoge uurtarieven te vragen en tegelijkertijd meerdere opdrachten aan te nemen, aanzienlijk wordt beperkt. Het risico bestaat dat freelancers meer op zoek moeten naar een vaste baan, of dat ze moeten overschakelen naar een andere ondernemingsvorm.
De Belastingdienst voert deze maatregelen in om te voorkomen dat bedrijven misbruik maken van de huidige regels. Schijnzelfstandigheid maakt het namelijk mogelijk om kosten te besparen op sociale premies en arbeidsrechten. De handhaving zal ervoor zorgen dat bedrijven hun personeel in dienst moeten nemen, in plaats van hen als ZZP’ers aan te nemen. Dit moet zorgen voor meer duidelijkheid op de arbeidsmarkt, maar betekent ook minder vrijheid voor de freelancers zelf.
De vraag die bij veel zelfstandigen speelt is: “Hoe kan ik me voorbereiden op deze veranderingen?” Een belangrijk aandachtspunt is het zoeken naar lange termijnopdrachten en het opbouwen van een stevige relatie met één opdrachtgever. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar andere ondernemingsvormen, zoals het oprichten van een besloten vennootschap (BV). Zo kunnen freelancers zichzelf beschermen tegen de nadelen van de nieuwe regels.
Al met al zal 2025 voor veel ZZP’ers een jaar van aanpassing en verandering worden. Het tijdperk van zorgeloze flexibiliteit lijkt voorbij. Echter, het kan ook nieuwe kansen bieden voor hen die bereid zijn zich aan te passen en hun bedrijfsmodel te herzien. In een snel veranderende arbeidsmarkt is het essentieel om voorbereid te zijn en de nieuwe regels slim in je voordeel te gebruiken.
Het is duidelijk dat de komende veranderingen veel impact zullen hebben op de freelance-markt. Voorbereiding en aanpassing zijn cruciaal om ook in 2025 succesvol te zijn als ZZP’er. Het is nog onzeker hoe de praktijk eruit zal zien, maar een ding is zeker: de manier van werken voor zelfstandigen staat op het punt flink te veranderen.
Check de uitleg hieronder:
@remcocoerman Nederlanders moeten allemaal in loondienst, terwijl eigenlijk niemand dat nog wil! Volstrekt idiote en overbodige maatregel ook weer vanuit Den Haag, of toch vanuit Brussel? #ikvertrek #ikvertrekdubai #remco #remcocoerman #emigreren #dba #tax #exit #belasting #zzp ? origineel geluid – Remco Coerman
Bron: TikTok